Jatko-opiskelusta

Deskriptiivinen case study väitöskirjan teosta keskittyen ongelmiin, menetelmiin, työkaluihin ja kaikkeen, mitä vastaan tulee, välillä keskittyen projektin yksityiskohtiin ja välillä yleistäen muita kiinnostavalle tasolle enemmän tai vähemmän onnistuneesti.

Nimi: Ph
Sijainti: Kuopio, Finland

Tämä blogi on päättynyt. Tarina jatkuu Kadoneen totuuden metsästäjässä.

2006-10-02

JabRefista

Parempi aika jonkin asian tekemiseen, voi näköjään olla yllättävän kaukainen käsite (viitaten edellisen postauksen kommentteihin). Joka tapauksessa, tässä vastaus Pialle, aiheesta mikä on JabRef.

Lyhyesti sanottuna JabRef on viitteidenhallintatyökalu. Se on Java-pohjainen ohjelma eli käyttäminen vaatii ensin asentamisen tietokoneeseen (toisin kuin selaimella käytettävät työkalut). JabRef käyttää tiedon tallentamiseen bibtex-formaattia, jota myös useat muut ohjelmat osaavat lukea. Seuraavassa lista plussista ja miinuksista JabRefista omalla kohdallani:

  • JabRef sopii työtapoihini. Hallitsen viitteitä ja kirjoitan tekstejä aina yhdellä ja samalla läppärillä. On kätevää, että kaikki tiedot kulkevat aina mukana, jolloin voin käsitellä niitä vaikka bussissa matkalla töihin.
  • Pystyn muokkaamaan JabRefin käyttöliittymää omia tarpeitani vastaavaksi. Esim. olen lisännyt kentät tilan (lue, selattu, luettu) ja avainsanojen hallintaan.
  • Saan itse määritettyä avainsanalistan ja liitettyä avainsanat artikkeliin listasta valitsemalla
  • JabRef osaa automaattisesti jakaa artikkelit ryhmiin määrittämieni avainsanojen perusteella ja näyttää minulle kunkin ryhmän artikkelit
  • JabRef on ilmainen
  • Google Scholar osaa muuntaa tulokset BibTeX-formaattiin, jolloin voin viedä haun tulokset suoraan JabRefiin
  • JabRef tunnistaa useiden eri tietokantojen käyttämät tiedostoformaatit
  • JabRefille on mahdollista määrittää tiedostopolku, josta se osaa löytää artikkelien PDF-versiot artikkelin tunnisteen perusteella. Toisin sanoen, saan JabRefistä nykyisin kahdella napin painalluksella auki minkä tahansa tallentamani artikkelin.
  • Käytän kirjoitusohjelmana Lyxiä, joka tukee bibtex-formaattia. Kirjoittaessani tekstejä saan lisättyä viittauksen valitsemalla sen valmiista listasta. Lähdeluettelo muodostuu automaattisesti niistä artikkeleista, joihin olen tekstissäni viitannut.

  • Varmuuskopioinnista on huolehdittava itse
  • Käyttäjiä ei ilmeisesti ole kovin paljoa (ainakaan Suomessa) ja tuen löytäminen voi olla hankalaa
Itse en ole RefWorksia kokeillut kuin pintapuolisesti. Lyhyiden testien jälkeen koin JabRefin paremmin minulle soveltuvaksi ja tyytyväinen siihen olen ollut.

Te, jotka RefWorksia säännöllisesti käytätte, voisitte kertoa, pystyykö se edellä mainittuihin asioihin ja onko siinä jotain parempaa kuin JabRefissa.