Jatko-opiskelusta

Deskriptiivinen case study väitöskirjan teosta keskittyen ongelmiin, menetelmiin, työkaluihin ja kaikkeen, mitä vastaan tulee, välillä keskittyen projektin yksityiskohtiin ja välillä yleistäen muita kiinnostavalle tasolle enemmän tai vähemmän onnistuneesti.

Nimi: Ph
Sijainti: Kuopio, Finland

Tämä blogi on päättynyt. Tarina jatkuu Kadoneen totuuden metsästäjässä.

2006-03-21

Aikataulutavoitteiden asetannasta

Sain neuvoja väitöskirjan tekoon henkilöltä, joka oli lukenut blogiani (todistettavasti siis jo kaksi ihmistä on käynyt blogia lukemassa). Eräs ohjeista oli asettaa tavoiteväitöspäivä jo nyt. Yksinkertainen neuvo sinällään, mutta minulla se jäi ajatuksiin pyörimään.

Väitöskirja on niin erilainen kuin mikään tähän astisista tekemistäni projekteista, että ajatus väitöspäivätavoitteen asettamisesta tässä vaiheessa tuntuu yhtä helpolta kuin juhannussään ennustaminen tähän aikaan vuodesta. Ymmärrän nyt paremmin kuin aikaisemmin niitä ihmisiä, jotka ovat väittäneet, että tutkimustyötä ei voi alistaa projektinhallintakäytännöille. En silti näe etteikö väikkäriprojektia pitäisi yrittää hallita niin kuin muitakin projekteja. Myös laitoksen ohjeet vaativat suunnitelman tekemisen ja uusimmissa ohjeissa oli jo seurantakaavakkeellekin malli mukana. Davisin koko kirja (Writing the Doctoral Dissertation) perustuu ajatukselle väitöskirjaprojektista systemaattisena ja suunniteltuna kokonaisuutena. Ja näyttää, että samanlaista palautetta saa myös ihmisiltä, jotka ovat itse prosessin läpi käyneet.

Suunnitelman tekeminen ja päätavoitteen ja välitavoitteiden asettaminen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja mahdollistaa etenemisen paremman seurannan. Hallinnollisen puolen ohella uskon tavoitteiden asettamisen auttavan motivoinnissa. Eli kun on paremmin selvillä mitä tavoittelee, siihen on helpompi pyrkiä, innostus on suurempi ja työ etenee nopeammin. Toivottavasti tämä teoreema myös toteutuu käytännössä yhtä helposti kuin tässä esitettynä!

Hankaluuksia suunnitelman teon suhteen aiheuttaa, että en vielä tiedä mitä ja miten aion tutkia, kun vasta olen käymässä alan kirjallisuutta läpi. Ehkä suunnitelman teonkin pitää olla jatkuva prosessi, johon tässä vaiheessa asetan tärkeimmät tavoitteet ja tarkennan suunnitelmaa asioiden selkiytyessä. Mahdollisia tavoitteita voisivat olla potentiaalisten tutkimusideoiden listaus/kuvaus, lopullisen tutkimusaiheen valinta ja työstäminen, artikkelien tavoitepäivät ja väitöspäivä. Hurjalta tuntuu, mutta johonkin sitä on pyrittävä.