Jatko-opiskelusta

Deskriptiivinen case study väitöskirjan teosta keskittyen ongelmiin, menetelmiin, työkaluihin ja kaikkeen, mitä vastaan tulee, välillä keskittyen projektin yksityiskohtiin ja välillä yleistäen muita kiinnostavalle tasolle enemmän tai vähemmän onnistuneesti.

Nimi: Ph
Sijainti: Kuopio, Finland

Tämä blogi on päättynyt. Tarina jatkuu Kadoneen totuuden metsästäjässä.

2006-03-17

Miten saada tietoa edessä olevasta?

Näin urakan alkuvaiheissa tuntuu, että kaikki on vielä suurta ja tuntematonta, mikä edessäpäin on odottamassa. Maisterin tutkintoa suorittaessa kaikki oli järjestetty hyvin kaavamaisesti eteen odottamaan. Pakolliset kurssit olivat tiedossa ja niiden päälle omasta mielenkiinnosta riippuen riittävä määrä valinnaisia kursseja. Lopuksi vain kirjoitetaan joitain kymmeniä sivuja tekstiä ja lopputuloksena on valmis maisteri.

Jatko-opintojen ja väitöskirjan suhteen asiat eivät tunnu läheskään niin selviltä. Olen yrittänyt kaivaa tietoa sieltä sun täältä. Yksi hyvä tietolähde olisivat muut opiskelijat. Ohjaajani kanssa olen jutellut hänen toimintatavoistaan ja käytäntöihin kuuluu kuulemma säännölliset tapaamiset ohjaajan ja opiskelijoiden kesken. Sitä kautta on siis toivottavasti mahdollisuus saada vertaistukea. Myös työpaikallani on henkilö, joka työstää omaa väitöskirjaansa ja hänen kanssaan olen jo ehtinyt joitain keskusteluita käydä. Tieteenalojen poiketessa toisistaan on irronnut tieto ollut käytännön asioihin liittyvää eikä sisällöllistä.

Ohjaajasta itsestään toivon mukaan irtoaa ajan myötä paljon neuvoja niin käytännön asioissa kuin sisältöön liittyenkin. Toistaiseksi en ole kuin muutaman kerran hänen kanssaan keskustella, niin ei ole muodostunut vielä käsitystä, mihin kaikkeen häneltä on mahdollista saada apua.

Oman laitokseni sivuilla tietoa on jonkin verran, mutta jopa käytäntöihin liittyvissä asioissa on jäänyt avoimia kysymyksiä. Väitöstilaisuuteen kyllä löytyy hyviä ja selkeitä ohjeita, mutta se on vielä melko kaukainen ajatus. Netistä onneksi löytyy nykyään kaikenlaista ohjeistusta. Paras tähän mennessä löytyneistä sivustoista on ISWorld Ph. D. -sivu. Minun kannaltani hyvää sivussa on ennen kaikkea, että siihen on koottu keskeistä tietoa nimenomaan omaan alaani liittyen.

Toistaiseksi parhaat ohjeet ovat löytyneet ihan perinteisestä kirjasta. Tilasin joitain viikkoja sitten kaukolainana Gordon Davisin Writing the Doctoral Dissertation ja oli ehdottomasti siihen uhratun 7 euron arvoinen. Käytännön ohjeita työn organisoinnin ja alkuun pääsemisen kannalta oli pitkälti juuri sitä, mitä kaipasinkin. Toisaalta kirjassa esitetyt tunnusluvut (keskimääräinen käytetty työaika, kalenteriaika ja pituus) panevat miettimään urakan suuruutta. Parempi kuitenkin on tietää asiat etukäteen kuin saada ne yllätyksenä vastaan myöhemmin.

Viimeinen mieleen tuleva tapa on tehdä sitä työtä. Suunnitella opintoja, lukea artikkeleita, suorittaa kursseja, valmistella väitöskirjaa, kirjoittaa tutkimussuunnitelmaa, jne. Vuoden päästä tiedän jo enemmän, ainakin toivon niin.